Dadaviseren

Opslaan Vasthouden Terugvinden

De combinatie van Dada en Adviseren. Dada is een kunststroming die zich vooral kenmerkt door: omdraaien, het belang van de nutteloosheid, en de relevantie van de onzinnigheid.

Dadaïsme ontstond in de twintigste eeuw uit een diepe afkeer van een maatschappij die door haar rationele gedrag oorlogen had voortgebracht. Volgens dadaïst Marcel Duchamp stond deze stroming voor een methode om een bepaalde geestesgesteldheid kwijt te raken, om te ontsnappen aan de invloed van de directe omgeving, om de banden met het verleden te doorbreken en om clichés te leren vermijden. Ofwel, een stroming om jezelf vrij te maken.

Het dadaviseren  is een vorm van adviseren waarbij wij ons bij het operationaliseren van onze interventies laten leiden door dadaïstische gevoelens zonder ons daarbij oncomfortabel te voelen.  Met dadaviseren worden wij uitgedaagd om een probleem eens van een heel andere kant te bekijken. Probleem en oplossing zijn vaak een variant van elkaar. Hieronder een praktijkvoorbeeld:

 ‘Een adviseur werd eens opgeroepen om een probleem in een managementteam op te lossen. Van de tien MT-leden lagen er twee nogal eens dwars en dat leverde spanningen op. De adviseur op zijn beurt zei dat een Amerikaanse goeroe eens stelde dat het goed is om tegengestelde meningen te hebben, omdat er dan veel creatievere oplossingen bedacht worden als gevolg van constructieve wrijving.’

 Maar het verhaal eindigde met de vraag van het MT of de adviseur in andere MT’s ook niet voor meer tegengestelde meningen kon zorgen. Want dat zou zo goed zijn!